Wat voor voer heb ik nodig voor extra uithoudingsvermogen?

Wat kan je een dressuurpony het beste voeren die hoog in de wedstrijdsport loopt. De pony is allergisch voor eiwitten en krijgt hiervan bultjes. Wat te voeren? Ik voer nu haver maar merk geen verschil. Kan goed voer verschil in prestaties opleveren? Groetjes JK

Beste JK, Het type energie en de hoeveelheid energie is afhankelijk van het soort ras, leeftijd, gewicht, geslacht maar vooral van de prestatie. Je hebt twee soorten energie, de eerste energie komt uit vezelrijke voeding en olie. Het tweede type energie komt vrij uit koolhydraat- en zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Vezels en vet(zuren)

Cellulose is het materiaal waaruit celwanden van planten en bomen zijn gemaakt. Deze vezels worden met behulp van micro-organismen die in het spijsverteringsgestel leven, afgebroken en omgezet tot opneembare vluchtige vetzuren. Als bonus produceren de micro-organismen ook nog eens talloze vitaminen en eiwitten die het paard zelf niet kan synthetiseren. Tijdens dit proces komt veel warmte vrij waarvoor het paard niet zijn energiereserves hoeft aan te spreken. Deze vetzuren maar ook bijvoorbeeld plantaardige olie zoals lijnzaadolie worden zeer langzaam afgebroken. De energie wordt gelijkmatig verdeeld en hebben een positief effect op de het uithoudingsvermogen van het paard. Verschillende disciplines waarbij een duurprestatie wordt gevraagd, hebben baat bij een vezel- en vetrijk rantsoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dressuur, endurence, de jacht en de marathon waarbij de paarden de hele dag veel langdurige energie nodig hebben.

Zetmeel en koolhydraten

Zetmeel en koolhydraten kun je vinden in verschillende paardenvoeders. Zetmeel, is een snel verteerbare energie en komt vooral voor in granen maar ook in pasta en aardappelen. Vooral haver staat bekend als graan waar een paard snel heet en nerveus van wordt. De reactie op haver is bij ieder paard verschillend. Een paard met een trage vertering zal een andere reactie geven dan een paard waarbij het zetmeel uit haver razendsnel wordt opgenomen.

In het voorjaar zet er veel fructaan in het gras, ook dit type koolhydraat ( een soort suiker) kan effect hebben op het paard of de pony. Het komt er op neer dat zetmeel en koolhydraten in de dunne darm zeer snel worden omgezet tot energie. Een paard zal hierdoor eerder fel reageren en snellere spierreflexen kunnen maken. Een zetmeelrijk dieet past goed bij de diciplines, springen, eventing, de drafsport en wordt veelvuldig gebruikt voor paarden die klaar worden gemaakt voor de keuring.

Een paard kan maar in kleine mate zetmeel en koolhydraten verteren. Zetmeelomzetting vindt plaats in de dunne darm, maar het paard heeft een te beperkte hoeveelheid enzymen om veel zetmeel tegelijk aan te kunnen. Hoe groter de hoeveelheid krachtvoer, hoe kleiner het rendement. Bij veel recreatie paarden betekend dit dat er geen verschil in energie bestaat tussen bijvoorbeeld 4 kg graan en 6 kg graan. Het overschot wordt gewoon uitgepoept. Bij grotere hoeveelheden krachtvoer wordt de darm eigenlijk lui gemaakt en wordt het paard afhankelijk van het krachtvoer.

Heel veel ruwvoer!

Om op de vraag van Janine terug te komen: Het rantsoen van een sportpony dient ten aller tijden te bestaan uit een grote hoeveelheid ruwvoeders. Daarnaast kan een hoeveelheid muesli of brok een goede aanvulling zijn ter ondersteuning van het uithoudingsvermogen van de pony. De balans tussen zetmeel, vet, vezels en vitaminen en mineralen is hierbij erg belangrijk. Veel sportmuesli’s hebben een laag eiwitgehalte om overbelasting van de nieren te voorkomen. Toch heeft ieder sportpaard eiwitten nodig. Eiwitten worden in het lichaam gebruikt voor de opbouw van spieren.

Het voeren van Haver, kan in sommige gevallen effect hebben. Helaas is haver een vrij eenzijdig product. Paarden die in de sport lopen hebben zeker behoefte aan vitaminen en mineralen voor het herstel en onderhoud van het spieren- en gewrichtstelsel, daarom is hier een samengesteld product beter op zijn plaats.

 

Producten:

  • Havens – Kentuck Lite E – Energie rijke muesli met een laag Eiwit gehalte
  • Hartog – Energie special – Speciaal voor duurprestatie op basis van graan, vet en vezels
  • Pavo – Pavo Triple P – Veel en snel beschikbare energie in de vorm van lichtverteerbare gepofte granen.