Hartog Compact Luzerne: Veilig ruwvoer verstrekken aan leghennen, pluimvee in de opfok en vleeskuikens

Inmiddels is luzerne als voedermiddel niet meer weg te denken uit de biologische pluimveehouderij. Ook de gangbare sector (leghennen) weet de weg naar het gebruik van luzerne te vinden om afleiding en structuur aan te bieden. Rond 2017 wordt/is het snavelkappen verboden in de legsector. De Compact Luzerne baaltjes van Hartog geven de hennen afleiding en helpen verenpikken voorkomen.

Wordt Luzerne ook gebruikt bij vleeskuikens?

Sinds 2013  is het “ kip van morgen” concept uitgerold door verschillende supermarkten. Het doel van het concept is de verduurzaming van de keten, met name de pluimveesector die het vlees produceren zullen volgens nieuwe condities de kip groot brengen. Deze condities hebben met name betrekking op het welzijn van de kippen. Een aantal supermarkten verkopen alleen nog dit nieuwe kippenvlees.

Volgens verschillende organisaties zijn de welzijnscondities van het Kip van Morgen concept erg mager, hierdoor zijn er door supermarkten nieuwe en verbeterde concepten uitgerold. Bij veel van deze concepten wordt hokverrijking toegepast. Het pluimvee krijgen niet alleen meer ruimte en een langere/tragere groeitijd, maar krijgen ook ruwvoeders zoals Luzerne of stro aangeboden.

Voor de consument is het erg lastig deze verschillende concepten te onderscheiden. Bij een aantal concepten wordt ruwvoer als afleidingmateriaal aangeboden:

 • Het beter leven keurmerk van de dierenbescherming
 • Biologisch kippenvlees met Skal keurmerk
 • Kip van Morgen Plus concept ( Spar, Dirk, Coop, Poiesz etc)
 • De nieuwe AH kip ( Albert Heijn)
 • Nieuw Standaard Kip ( Jumbo Boon MCD

Waarom is ruwvoer zoals luzerne zo belangrijk?

T.o.v. een legkip heeft een vleeskip maar een korte levensduur. In de eerste levensweken is een vleeskuiken nog zeer vatbaar voor bacteriën en ziektekiemen. Dit komt omdat het dier nog weerstand op moet bouwen. De weerstand wordt vooral door de darmen bepaald. Hier worden voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen opgenomen en kunnen schadelijke bacteriën de kip ziek maken. Bij een verminderde darmwerking of ziekte ontstaat eerder waterige mest. Ook worden er bij ziekte medicijnen / supplementen toegediend die er toe leiden dat de kip meer drinkt. De mest wordt hierdoor dunner en het stalstrooisel vochtiger. Dit resulteert in een hogere infectiedruk in de stal. Luzerne is zeer vezelrijk en helpt de darmwerking en darmflora in de beginfase van de ronde optimaliseren. Tevens heeft de luzerne, vanwege het foerageergedrag een positief effect hebben op de kwaliteit van het strooisel.

Bij deze nieuwe concepten worden ook nieuwe pluimveerassen gebruikt. Deze rassen groeien trager en veelal zijn de kippen actiever. Ze “ spelen ” meer in de stal en zoeken ook meer afleiding. “ de pluimveehouder ziet meer beweging in de stal en de dieren zijn ook meer gefocust op wat er om hen heen gebeurt. Afleiding geven is hierbij cruciaal, pluimvee dat te weinig mogelijkheden krijgt tot foerageren, stofbaden en bewegen, richten ze zich eerder op elkaar! Hierdoor ontstaat verenpikkerij, hennen met een minder dik verenkleed hebben meer voer voeding nodig om warm te blijven en zetten minder energie om in vlees!

Kiezen tussen stro of luzerne.

Stro komt rechtstreeks van het land, de kans op bacteriebesmetting door buitenvogels etc. is aanwezig. Door strenge GMP regelgeving proberen we ziektekiemen zoals salmonella buiten de deur te houden. Waar wordt er dan toch voor een goedkoop alternatief zoals stro gekozen? Luzerne wordt kunstmatig gedroogd. Hierdoor worden ziektekiemen gedood. De Hartog Compact Luzerne baaltjes worden gestrapt en verpakt in folie. Hierdoor kan het product veilig en schoon worden opgeslagen. De straps rondom de Compact Luzerne vertragen de opname waardoor de kippen langer met een baaltje doen. Grasdrogerij Hartog is de enige drogerij die haar producten droogt met een directe gasverbranding. Deze verbranding is uiterst schoon en veilig voor de vleeskuikens. De verpakking is tevens dioxinevrij.

Alle voordelen op een rij:

 • Handzaam formaat
 • Veilig en schoon verpakt
 • Kunstmatig gedroogd
 • GMP gecertificeerd

Het voeren van luzerne heeft veel positieve effecten zoals:

 • Luzerne geeft afleiding en houdt de kippen actief.
 • Luzerne op jonge leeftijd leert de dieren scharrelen, bodem gericht zijn en stofbaden.
 • Het voorkomt het verenpikken
 • Luzerne voorziet in de behoefte aan structuur, voor een gezonde darmflora en goede weerstand.
 • Luzerne verbeterd de kwaliteit van het strooisel.
 • Door het ruwvoer worden de aminozuren in het krachtvoer beter benut waardoor het stikstofgehalte in het in de mest en urine afneemt.
 • Wanneer het ruwvoeder over de hele dag beschikbaar wordt gesteld wordt het natuurlijk eetgedrag nagebootst.
 • Ruwvoeder voorkomt het eten van veren bij de kippen.
 • Verlaagde infectie druk en drogere mest

Bestelonline button

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via ons contactformulier.

Naast de Compact Lucerne van Hartog leveren wij tevens strooisels voor uw stalbed zoals koolzaadstro, turf, crushed, houtvezels en vlas. U kunt de Compact Luzerne voordelig mee bestellen met de stalbedstrooisels. Besteld u in combinatie? dan profiteert u dan van extra korting!. Kijk hier voor de levervoorvoorwaarden of bestel direct!

Meer weten? Bel direct!

Telefoonnummer

0514 – 58 1716

Hoe kan ik de Lucerne Compact baaltjes het beste aanbieden aan mijn pluimvee?

 • Verspreid het ruwvoer optimaal zodat alle kippen de kans krijgen om het ruwvoer te eten.

 • Vul het ruwvoer regelmatig aan.
 • ’s avonds voeren voorkomt onrust in de koppel.
 • Het beschikbaar stellen van ruwvoer over de hele dag bevorderd het natuurlijk eetgedrag.
 • Wissel het ruwvoeder af om het verlies van interesse te voorkomen. Bijvoorbeeld de combinatie luzerne/ koolzaadstro.
 • Laat de straps om de lucerne baaltjes zitten voor een langzame opname van het ruwvoeder en een netjes overzicht.