NIEUW: anti-Zomereczeem producten

Zomereczeem en de jeukende gevolgen

Een paard dat overgevoelig is voor het speeksel van deze culicoïdesmugjes krijgt jeuk, vooral bij de manen en aan de staartwortel. Het gaat schuren en de kwaal wordt van kwaad tot erger; de haren verdwijnen en er kunnen wondjes ontstaan. Als een paard eenmaal overgevoelig is, zal hij dat waarschijnlijk zijn verdere leven blijven.

Met eczeem 4 weken later na het behandelplan

Deze allergie kan zomaar ontstaan; bij oudere paarden, die er voorheen nooit last van hadden, kan de allergie zich alsnog ontwikkelen. De oorzaak van zomereczeem wordt gezocht in een combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer en de toename van het aantal mugjes door veranderde ecologische omstandigheden (zoals het verdwijnen van vogelsoorten die de mugjes opeten).

Hoewel voeding van invloed is mag je niet uit het oog verliezen dat zomereczeem enkel en alleen wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van bepaalde steekmugjes ( Colloïdes). Niet meer en niet minder. Bron:Pavo.net

En dat betekent dat je er alles aan moet doen om te voorkomen dat deze mugjes je paard kunnen steken.  

Wanneer het afweersysteem heel heftig reageert op stoffen die feitelijk onschuldig zijn, is er sprake van een allergie. Zomereczeem is dus een abnormale reactie op een onschuldig stofje. Het stofje waarop paarden met eczeem reageren, zijn eiwittten in het speeksel van de Culicoïde mug. Deze eiwitten komen het paard binnen als de mug het paard steekt.

Culicoïde is een zandmugje:

  • Dat vooral in bos- en waterrijke gebieden voorkomt
  • Dat overlast veroorzaakt bij paarden en pony’s van april tot en met oktober
  • Dat met name actief is in de uren van zonsopkomst (05.00-10.00 uur) en zonsondergang (16.00-22.00 uur) bij warm weer met een hoge luchtvochtigheidsgraad

Symptomen van zomereczeem

  • Op de beten van deze mugjes ontstaat een allergische reactie:
  • Paarden of pony’s krijgen ernstige jeuk aan manen, staart of huid en gaan schuren
  • Door de jeuk schuren de paarden of pony’s zich tot bloedens toe kapot
  • Er ontstaan kale plekken en wonden

Zomereczeem is een aandoening die bij alle paarden of pony’s kunnen voorkomen, hoewel vooral de wat koudbloedige rassen zoals IJslanders, Fjorden, Haflingers, Shetlanders, Tinkers, Welsh Cob of Irish Cob wat gevoeliger voor eczeem lijken. Paarden zijn vaak al wat ouder (vanaf een jaar of 3) als ze voor het eerst last krijgen, maar daarna wordt het vaak met het jaar erger.

 

Behandeling

Kaisa woont en werkt sinds enkele jaren in Friesland en komt oorspronkelijk uit Finland. Zei verteld dat de  Culicoïdemugjes ook bij haar geboorteland veel last veroorzaken. Zij brengt sinds kort natuurlijke en verzorgende producten uit Finland op de markt die helpen het ongemak te reduceren. Deze producten zijn op natuurlijke basis en bevatten geen siliconen en parabenen en zijn wetenschappelijk getest met goede resultaten. Al deze artikelen worden uitgebracht onder het merk “Solheds”

De meeste middelen voor zomereczeem kunnen noodzakelijk zijn voor het welbevinden van het paard. Deze werken als symptoombestrijder, maar lossen het probleem niet op. De beste behandeling is preventie. Het meest effectief hierbij is om zoveel mogelijk het contact met de Culicoïde mugjes te vermijden. In het behandelplan van Kaisa en Siementje (van Ruitersportzaak de Hynstefreon, Hemelum) word uitgelegd hoe zomereczeem kan worden bestreden.

Ontsmetten

Wanneer er al behoorlijk irritatie is ontstaan op de huid, staartwortel of manenkam dan wordt geadviseerd op deze plekken te wassen met desinfecterende shampoo. Hierdoor wordt de kans op ontsteking door vuil en bacteriën gereduceerd. Solheds “Derma1 antisepic shampoo” heeft een milde desinfecterende werking zonder de huid verder te beschadigen of uit te drogen.

Verlichten

Solheds “Derma2 Healing serum” kan dagelijks gebruik worden op de huid en verminderd de jeuk waardoor de huid tot rust komt. Deze crème verzorgt de huid/wondjes en bevorderd een snelle genezing. Dek de beschadigde huid niet helemaal af. Het is belangrijk dat de huid kan ademen.

Herstellen

Zorg voor een goede vliegendeken. Hierdoor kan het paard niet opnieuw gebeten worden door de Culicoïdemugje. Staat het paard ‘s nachts binnen? Laat het paard ’s nachts zonder deken op stal staan zodat de huid goed kan ademen en herstellen. Een vette verzorgende crème houdt de huid soepel. Solheds heeft de Derma5 antimicrobic in het assortiment. Deze vette, verzorgende crème is tevens een antibacteriële werkingen helpt om de ruige, droge of schilferige huid weer glad en soepel te maken.

Bestelonline button

Voorkomen

Zet je paard of pony niet in de wei op het moment dat de mugjes het meest actief zijn, namelijk tussen 05.00-10.00 uur en 16.00-22.00 uur in de maanden april tot en met oktober

Het is niet bewezen maar uit de praktijk blijft dat paarden die gevoelig zijn voor (een overdaad aan) suiker en paarden die een onbalans in de darmflora hebben ontwikkeld, eerder last hebben van zomereczeem.

Opletten met de voeding; daarom wordt aangeraden om eczeemgevoelige paarden of pony’s niet teveel te laten weiden op jong gras. Wanneer er geen behoefte is aan energie uit het krachtvoerrantsoen, wordt aangeraden graanrijke brok en muesli’s te vervangen door krachtvoer speciaal voor sobere rassen of door een vitaminesupplement zoals een multifit, vitaminekoek of het mineraalrijke Luzerne.

Vliegwerende middelen:

Er zijn vele goede chemische en natuurlijke vlieg afweermiddel op de markt. Chemische synthetische verbindingen zoals permethrine en icaridine zijn neurotoxines en beïnvloeden het zenuwstelsel. Door de grote gevoeligheid treed bij insecten verlamming op. Paarden met een gevoelige huid hebben eerder kans op een allergische reactie op deze stoffen waardoor alsnog irritatie op de huid ontstaat.

Natuurlijke verbindingen van essentiële oliën, hebben een lange geschiedenis in het gebruik als insectenwerende middelen. Natuurlijke verbindingen worden vaak beter verdragen. Insectenwerende eigenschappen worden weergegeven in: lavendel, citronella, eucalyptus, kruidnagel, ceder, pepermunt, kaneel, kattenkruid, tea tree, tijm, citroengras, citroen, sinaasappel, basilicum, pijnboompitten, pek en vele anderen. De geurige natuurlijke oliën werken eigenlijk als deodorant waardoor de natuurlijke geur wordt afgeschermd. Het probleem met natuurlijke verbindingen is hun korte tijdsduur, in het bijzonder bij gebruik samen met ethanol. De tijdsduur is vaak slechts 30-60 minuten. Een goede natuurlijke insectwerende spray of gel bestaat daardoor vaak uit een cocktail van oliën die de werkingsduur verlengt. Helaas komen veel insecten niet alleen af op geur maar ook op lichaamswarmte,  en glimmende/donkere oppervlakten. Het daarom ook niet verwonderlijk dat steeds meer ruiters en menners gebruik maken van vliegendekens tijdens het buitenrijden.

Bestel Solheds Derma producten, eczeemdekens en onze overige vliegwerende producten online.