“Beste Siementje: mijn paard is inmiddels 21 jaar oud en traint nog 4x per week. Hij zweet tijdens zijn lessen enorm. Hij wil wel eens gestrest zijn. Hij krijgt geen Biks, daar is hij allergisch voor.” Wat kan ik hem het beste geven aan voeding?

Beste Ingrid Bedankt voor jou zeer interessante vraag. Om jou vraag goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten uit welke voeding het basis rantsoen van ieder paard of pony bestaat.

 

Ruwvoer, ruwvoer en nog eens ruwvoer!

De fysiologie van een paard is ingesteld om de hele dag hapjes ruwvoer te eten. Voldoende ruwvoer is essentieel voor een goede spijsvertering. Bij een optimaal rantsoen bestaat minimaal 80% van het rantsoen uit ruwvoer. Uit dit gedeelte van het rantsoen haalt een paard zijn bouwstoffen die ervoor zorgen dat ieder paard goed kan functioneren. Denk bijvoorbeeld aan bewegen, eten, slapen etc. Het ruwe celstofgehalte van ruwvoer is zeer hoog. Door het hoge ruwecelstofgehalte moeten de paarden, de ruwvoeders intensief kauwen, waardoor er een regelmatige speekselafscheiding plaatsvindt die de spijsvertering bevordert. Bovendien zal het kauwen van ruwvoeders veel tijd kosten waardoor de paarden afleiding vinden.

Het is belangrijk om regelmatig het gebit te laten controleren. Oudere paarden hebben eerder kans op een verslechterd gebit, hierdoor kan het paard minder goed kauwen en wordt de vertering negatief beïnvloed. De juiste hoeveelheid ruwvoer van goede kwaliteit is dus van essentieel belang! Naast het ruwvoer rantsoen kan er tevens krachtvoer of supplementen worden bijgevoerd. De hoeveelheid en de soort is afhankelijk van de prestatie van het paard. In dit geval wordt het paard iedere week 4 maal gereden om gemiddeld niveau.

Brok of muesli

Bij krachtvoer kan er gekozen worden uit brok of muesli. Uit de vraag van Ingrid blijkt het paard een allergische reactie kan geven op brok. De reden hiervan is niet bekend. Ingrid kennende zal er voornamelijk dressuur worden gereden. Tijdens een dressuurtraining wordt er van het paard een duurprestatie gevraagd. Dit betekend dat het paard zich een zeer lange tijd moet concentreren en dat een goed lichamelijk uithoudingsvermogen essentieel is. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een muesli op basis van oliehoudende producten. Olie is een zeer goed verteerbare energiebron die tijdens de vertering langzaam vrij komt. Door de langzame energieafgifte zal het paard niet snel heet worden en geeft de voeding ondersteuning in het uithoudingsvermogen. Een muesli met haver is voor het paard van Ingrid minder geschikt.

Op natuurlijke wijze voeren

Er kan tevens gekozen worden voor een meer natuurlijke manier van voeren. Ingrid kan een deel krachtvoerrantsoen vervangen door Luzerne. Luzerne is een ruwvoeder met de kwaliteiten van krachtvoer. Luzerne bevat namelijk een grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en sporenelementen. Een ander voordeel van Luzerne is het zeer lage suiker- en zetmeelgehalte. Door een deel van het krachtvoer te vervangen door Luzerne ( en dit door het krachtvoer te mengen) wordt het suiker- en zetmeelgehalte in het totale rantsoen verlaagd, wordt een langzame opname van het voer gecreëerd en neemt het aantal kauwbewegingen (en de speekselaanmaak) tijdens het eten van het krachtvoer toe.

Supplementen?

Ingrid kan ook kiezen voor een supplement. Zelf ben ik van mening dat supplementen te vaak en te veel worden gebruikt. Je moet echt zeker weten dat het paard een tekort heeft aan een vitamine of mineraal. Hier kun je achter komen door een bloedonderzoek bij het paard te doen of een gehele analyse van je ruw- en krachtvoer te maken. Overdaad aan vitaminen schaad het paard! het geeft namelijk overbelasting aan o.a. de nieren. Laat je daarom goed adviseren bij de aankoop van een supplement.

Geschikte voeders:

  • Havens Cool-mix
  • Hartog Balance structuurmuesli
  • Pavo Nature’s Best
  • Mijten Gerstemix Hartog
  • Lucerne-mix Pavo
  • Daily +
  • Equifirst Lijnzaadkorrel

 

Hoeveelheid per dag

1 tot 1.5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag

* Bijvoorbeeld een basis van hooi of voordroog Kuilgras met een vrij hoog drogestof gehalte in combinatie met luzerne en/of stro.

2 tot 3 kg krachtvoer met een laag suiker- en zetmeelgehalte, zonder haver, op basis van bijvoorbeeld oliehoudende grondstoffen.

* In combinatie met luzerne kan de krachtvoer gift omlaag.