HAVENS Paardenvoeders heeft een succesvolle lijn van producten voor de fokkerij. Het gaat hierbij om de Ferto-LAC3 voor de dragende en zogende merrie en de Opti-Grow, een speciale veulenkorrel afgestemd op de behoefte van het veulen in de eerste 18 maanden.
HAVENS heeft tijdens de samenstelling van bovenstaande producten extra rekening gehouden met het toegenomen aantal OCD problemen bij paarden.

HAVENS Ferto-LAC3

De voeding van de merrie is erg belangrijk. Drachtige en zogende merries moeten niet alleen zichzelf onderhouden maar dragen daarnaast ook de verantwoording over de eerste ontwikkelingen van het veulen. Goede voeding is dus van groot belang in deze periode.
Fokmerries hebben een sterk verhoogde behoefte aan energie en hoogwaardige eiwitten. Ook de drie botmineralen (Calcium, Fosfor en Magnesium) zijn van groot belang. Eveneens is de behoefte aan Vitamine A verhoogd, daar veulens zonder Vitamine A reserve geboren worden. Deze moet dus via de moedermelk verstrekt worden.

HAVENS Ferto-LAC3 is zo samengesteld dat het niet alleen voordelen voor de merrie biedt maar ook voor het toekomstige veulen. Deze hoogwaardige brok biedt u de volgende extra’s:

 • Verhoogd energie- en eiwitgehalte: Zorgt voor een optimale melkproductie. Het verhoogde energie gehalte geeft de merrie ook de mogelijkheid om de bevalling goed te kunnen doorstaan en weer snel aan te kunnen sterken. Daarnaast zorgt het voor een optimale groei van het veulen.
 •  Verhoogd gehalte van de 3 belangrijkste amino-zuren (Lysine, Methionine, Cysteine): HAVENS beschikt over de mogelijkheid om deze essentiële aminozuren in vloeibare vorm toe te voegen aan het product. Waardoor ze makkelijker opgenomen worden. Deze aminozuren zorgen voor een goede ontwikkeling van de vrucht, dragen bij aan de groei van spieren en de ontwikkeling van het beengestel. Daarnaast zorgen ze ook voor waardevolle melk.
 • Verhoogd gehalten van de 3 botmineralen (Calcium, Fosfor en Magnesium): Deze mineralen zijn onmisbaar in de vorming van sterke botten. De juiste verhoudingen zijn hierbij van groot belang. HAVENS gaat hier dan ook uiterst zorgvuldig mee om.
 • Multi-Calcium-Complex: Het MCC zorgt voor een 3-voudige Calcium voorziening voor een optimale doorgifte van de belangrijkste botmineralen van het veulen. Speciaal door HAVENS ontwikkeld om de kans op OCD vorming tegen te gaan bij het veulen.
 • Hoog gehalte aan Vitamine A en Pro-Vitamine A (uit Beta-Caroteen): Deze vitamines ondersteunen de vruchtbaarheid van de merrie. Daarnaast zijn ze belangrijk voor de weerstand en het immuunsysteem van zowel de merrie als het veulen.
 • Toevoeging van Koper: Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat veulens die met een voorraadje Koper ter wereld komen een verkleinde kans hebben op de ontwikkeling van OCD.

Voor het beste resultaat wordt aangeraden om deze brok de laatste 3 à 4 maanden van de dracht te voeren tot na het spenen van het veulen.

Sterke en gezonde veulens ontstaan in de baarmoeder van de merrie. Met Ferto-LAC3 legt u daarvoor de basis door een optimale voeding. Deze voeding is compleet en ook nog eens speciaal gericht ter preventie van OCD. Zodat uw veulen QUA VOEDING GEEN ENKEL RISICO loopt!

HOEVEEL moet je een fokmerrie voeren?
Afhankelijk van ras, conditie en ruwvoer kan voor de voeding van de merrie het volgende voerschema gehanteerd worden (globale richtlijn voor een volwassen merrie van ca. 500 kg)(hoeveelheden in kilogram per dag per dier):

DRACHT:

1e t/m 8e maand: 2 tot 3 kg Ferto-LAC 3 + ruwvoer

8e t/m 11e maand: 3 tot 4 kg Ferto-LAC 3 + ruwvoer

ZOOGPERIODE:

1e t/m 3e maand: 4 tot 6 kg Ferto-LAC 3 + ruwvoer

vanaf maand 4: 3.5 tot 5 kg Ferto-LAC 3 + ruwvoer

TIPS VOEDING FOKMERRIE:

Zogende merries kunnen tot 5% van hun lichaamsgewicht aan melk per dag produceren, oplopend tot 25 kg/dag voor grote merries. Zorg daarom altijd voor voldoende vers water.

Om de kans op bevruchting te vergroten 2 weken voor het dekken de krachtvoergift ca. 20% verhogen of tijdelijk HAVENS Muesli-zonder-Haver bijvoeren. Hierdoor wordt de ovulatie bij de merrie gestimuleerd (wordt ook wel ‘flushing’ genoemd).

Bestelonline button

Ook zeer geschikt voor actieve dekhengsten.

Het Veulen

Ferto-LAC3 kan probleemloos aan het veulen gevoerd worden. Echter hebben wij voor u een veulenkorrel samengesteld die speciaal gericht is op het veulen. Om zo nog gerichter op de behoefte van het veulen te kunnen inspelen. Deze speciale korrel heeft de naam: Opti-Grow.

Opti-Grow veulenkorrel

De juiste voeding in het eerste levensjaar vormt de basis voor latere prestaties. In dit jaar ontwikkelen zich voornamelijk de spieren en het skelet van het veulen. Een goede voedingsopname is dan van fundamenteel belang voor een verantwoorde groei en een gezonde start.

HAVENS Opti-Grow bevat de volgende extra’s die van belang zijn voor het veulen:

 • Verhoogd energie en eiwit gehalte: Dit zorgt voor een hoge opneembaarheid en een hoog lactose gehalte.
 • Dubbele eiwit bron: Eiwit wordt opgenomen uit de melkproducten en uit de soja-eiwitten. Dit zorgt voor extra opname van aminozuren van het veulen.
 • Hoge Vitaminering: Voor een goed verloop van de lichaamsfuncties.
 • Multi-Calcium-Complex én meervoudige Calcium en Fosfor voorziening : Hierdoor wordt het skelet optimaal en stevig gevormd. Speciaal door HAVENS ontwikkeld en van essentieel belang in strijd tegen OCD-vorming
 • Extra toevoeging van essentiële aminozuren: Deze worden in vloeibare vorm extra toegevoegd vanuit onze fabriek. Hierdoor zijn ze gemakkelijk en snel opneembaar. Groei van spieren en de ontwikkeling van het beengestel worden hierdoor sterk ondersteund.
 • Extra toevoeging van Koper: Onder zoek heeft uitgewezen dat Koper een preventieve werking heeft op de vorming van OCD. Helaas wordt het Koper nauwelijks via de merriemelk doorgegeven. Waardoor de extra toevoeging van Koper in de veulenkorrel van groot belang is.
 • Verkleinde Diameter: Met een diameter van slechts 4mm kan er tijdig begonnen worden met het voeren van de Opti-Grow. De verkleinde diameter zorgt voor een eenvoudigere opname voor het veulen.

Vooral in de eerste 18 maanden groeien veulens enorm. Voeding dient in deze levensfase dan ook van hoge kwaliteit te zijn. Ook moet na het spenen de missende moedermelk opgevangen worden door hoogwaardige voeding met de juiste voedingswaarde. Bij HAVENS Opti-Grow is een hoge gelijkenis op te merken met de moedermelk. De samenstelling van de moedermelk fungeert namelijk als voorbeeld voor de HAVENS Opti-Grow veulenkorrel. Dat betekend dat het voer gekenmerkt wordt door een matig vetgehalte en een zeer hoog aandeel van het zoete lactose (moedermelk heeft een lactose gehalte van ca. 50-60 gr/l). Hierdoor komen opnameproblemen na het spenen zelden voor.

 

EXTRA OCD-PREVENTIE

In de samenstelling wordt rekening gehouden met het (steeds vaker) ontstaan van OCD. Dit ontstaat voornamelijk in de eerste 18 levensmaanden van het veulen. Tijdens het samenstellen van ons HAVENS product is hier dan uiteraard rekening meer gehouden. Door extra toevoegingen van essentiële aminozuren, belangrijke mineralen en sporenelementen die voorkomen in de juiste verhoudingen, is uw veulen qua voeding optimaal beschermd tegen de vorming van OCD.
Daarnaast heeft HAVENS het Speciaal Ontwikkelde Multi-Calcium-Complex (MCC) toegevoegd aan de Opti-Grow. Wat nog eens zorgt voor extra OCD-preventie.
Alle toevoegingen en verhoudingen zijn zorgvuldig en met grote expertise samengesteld!

HAVENS Opti-GROW Veulenkorrel bevat – met als uitzondering de toegevoegde melkpoeder – uitsluitend plantaardige en natuurlijke grondstoffen die voldoen aan de strenge eisen van de GMP-Plus en HACCP certificering.

VOEDINGSOMSTELLING VOORBEREIDEN

Voor elk veulen komt de tijd dat het van de moeder gescheiden gaat worden en bij de voedingsomstelling zijn er enkele dingen waar men op moet letten. Een abrupte voedingsomstelling brengt namelijk stress, waardoor het immuunsysteem verzwakt en het veulen een hoger risico kan lopen op infecties. Om de toevoer van voedingswaarden te verbeteren en tegelijkertijd de overgang na het spenen te vereenvoudigen moeten veulens al zo vroeg mogelijk wennen aan het opfokvoer in een aparte veulen-voederbak die niet toegankelijk is voor de merrie.
HAVENS Opti-GROW Veulenkorrels hebben een aangepaste diameter van ca. 4 mm zodat het voeren al zeer snel na de geboorte kan beginnen.

Bestelonline button
TE VOEREN HOEVEELHEID:
ca. 1 kg veulenkorrel per 100 kg lichaamsgewicht per dag

Te voeren tot een leeftijd van ca. 1,5 jaar. Hierna kunt u overschakelen naar bijvoorbeeld Muesli-zonder-haver of Basis-Sportbrok. Deze voeders zijn ook zeer geschikt voor jonge paarden die in training genomen gaan worden.

 

Hebt u vragen over de verschillende diervoeders uit ons assortiment? Of kunt u het gewenste product niet vinden? Laat het ons weten! Stel uw vraag via het contactformulier.