Voor je op wedstrijd gaat, hoever van tevoren moet je dan voeren om een dip tijdens de wedstrijd te voorkomen? Of kun je beter geen brok o.i.d. geven voor de wedstrijd en wachten tot erna? Groetjes GJ

Beste GJ, Paarden werken niet graag met een volle buik. Zorg er daarom voor dat er minstens 2 uur zit tussen het voeden van krachtvoer en het dagelijks trainen van jouw paard. Heb je deze tijd niet, geef dan na het rijden krachtvoer. Als je een zware training, rit of wedstrijd voor de boeg hebt, dan is het aan te raden 2 tot 3 uur voor het rijden de laatste grote portie krachtvoer te geven.

Suikerdip

Vanaf 15 minuten na het voeren van krachtvoer komen de opgeloste suikers en zetmeel als glucose in het bloed. Eerst stijgt de hoeveelheid glucose, maar deze daalt weer snel omdat het paardenlichaam de glucose gaat opslaan als reserve-energiebron. Ongeveer 2 uur na het voeden van krachtvoer heeft het paard het laagste glucosegehalte in het bloed (suikerdip). Dit kan een negatief effect hebben op intensieve prestaties zoals zware trainingen en wedstrijden. Het voeren van hooi voor of na wedstrijden is nooit een probleem. Zorg dat je paard helemaal op adem en temperatuur is, voordat het weer eten krijgt.

Water

Na afloop van een wedstrijd is het geven van water belangrijker dan het geven van voeding. Belang van water Water is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor een paard. Zeker tijdens prestaties moet hier rekening mee worden gehouden. Als een paard 2% van zijn vocht verliest, is de sportprestatie 20% lager. Verliest een paard 5%, dan is sport onmogelijk en bij een verlies van 10% volgt de dood. Een paard kan binnen een uur behoorlijk wat vocht verliezen en dat moet zo spoedig mogelijk aangevuld worden om het paard goed te laten herstellen. Bij met namen duurprestaties is het dus enorm belangrijk om het paard te stimuleren te drinken.

Hieronder zijn een aantal extra voedingstips toegevoegd.

Voedings tips:

  • Geef het paard/pony ’s morgens eerst ruwvoer en daarna krachtvoer
  • Verdeel het voer in drie tot zes porties per dag.
  • Voer met regelmaat en gebruik een vast voerschema
  • Voer niet ieder paard het zelfde maar stem het voer af op de behoefte van het paard of de pony.
  • Voer altijd kwalitatief goed ruwvoer. Het gebruik van ruwvoer is zeer belangrijk om maag- en darmproblemen te voorkomen.
  • Meng eventueel het krachtvoer door kort gehakseld ruwvoer voor een langzame voeropname en een gezonde maag- en darmflora.
  • Een scheutje plantaardige olie zoals zonnebloemolie of lijnzaadolie over het voer zorgt voor een glanzende vacht en helpt om zandophoping in de darmen voorkomen. Hartog Lucerne-mix heeft het zelfde effect op de vacht en op het darmenstelsel van het paard.
  • Introduceer nieuw voer langzaam bij je paard, meng nieuw voer minstens vijf dagen met het oude voor je helemaal overgaat op het nieuwe voer.
  • Zorg dat er altijd fris en schoon water beschikbaar is voor het paard.
  • Laat het paard minimaal twee uur rusten na het voeren en laat het paard daarna pas arbeid verrichten.