Natuurlijk weten we al lang dat de kans op een lang en gelukkig dierenleven vergroot wordt, als dieren niet te veel worden blootgesteld aan stress. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het voorkomen van stress en trauma nog belangrijker is dan we al dachten. Het is namelijk gebleken dat stress bij ouderdieren ervoor kan zorgen dat het DNA van nakomelingen verandert. Door Epigenetische veranderingen komen deze nakomelingen ter wereld met een aangeboren stressgevoeligheid, of zelfs met dezelfde trauma’s als hun ouders. Ook als de nakomelingen niet door deze ouders worden opgevoed.

Het DNA beinvloed

Epigenetica betekent dat het DNA anders wordt geïnterpreteerd. Niet het daadwerkelijke DNA wordt veranderd maar de ligging of de manier waarop de DNAstreng gevouwen is in de cel. Hierdoor wordt de het DNA anders gelezen.  Deze effecten kunnen meerdere generaties zichtbaar blijven.

Rust in de stal

In de praktijk betekend dit dat er meer aandacht komt voor het voorkomen van stress bij ouderdieren. Er wordt vooral gekeken naar huisvesting en het ondersteunen van natuurlijk gedrag. Niet alleen omdat de consument dat van ons verwacht maar ook omdat we nu weten dat dat stress en trauma voor minder stabiele nakomelingen zorgt.

Een constante bedrijfsvoering met optimale huisvesting, hoogwaardige en constante voeders en afleiding zijn de pijlers voor een gezond ouderdier. Gezonde en veilige afleiding kan onderverdeeld worden in verschillende producten. Ruwvoeders zoals Luzerne baaltjes motiveert het natuurlijk foerageer gedrag, geeft afleiding en voorziet het dier in extra ruwe celstof. T.o.v. andere ruwvoeders is Luzerne 100% veilig! Door het kunstmatig droogproces worden ziektekiemen gedood en de houdbaarheid aanzienlijk verlengd.

Veilige en gezonde afleiding

Pikstenen zijn gemaakt van een mengsel van klei en grit. Het ondersteunt het natuurlijk snavelslijten door de aanwezigheid van mineralen bestanddelen. Één van die bestanddelen is magnesium. Magnesium staat bekend om zijn rustgevende werking.

Worden deze middelen alleen ingezet bij ouderdieren? Zeker niet! Afleidingsmateriaal is niet alleen verplicht in de verschillende (vlees/ei)  concepten maar heeft ook zeker een doel! Bij leghennen worden problemen in een vroeg stadium gedetecteerd. Bij een tekort aan mineralen, aminozuren of vezel wordt in veel gevallen de luzerne sneller opgenomen. Vooral wanneer de leghennen al een tijdje aan de leg zijn hebben ze weinig luzerne nodig en neemt de behoefte af. Bij een grote ruwvoeropname kan het bedrijf direct inspelen op het probleem.

Onze producten